Guide

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Køb din første Stand Up Paddle board (SUP-board)


 

Skal du med på bølgen af den hurtigst voksende vandsport på verdensplan…? 

Stand Up Paddling !

Den første beslutning, du skal gøre, når du overvejer at købe et SUP-board er, hvad skal du bruge det til? Planlægger du at padle afstande langs kysten, eller er det en familie sjov bord for lidt af alt inklusive børnene, eller har du lyst til at prøve at fange nogle bølger og surfe?

 

De næste spørgsmål er, om du vil have et fast SUP-board eller et oppusteligt SUP-board. Vi foretrækker oppustelige boards. Dette skyldesen rækker fordele som et fast SUP-board ikke har. F. eks. kræver et fast board mere plads til opbevaring end et oppusteligt SUP-board og det er samtidigt sværere at transportere. Faste boards er samtidig mere skrøbelige, du risikerer at beskadige det hvis du støder på sten o. Lign. Et oppusteligt board derimod er svært at beskadige. Oppustelige boards er desuden nemme at transportere og opbevare i rygsækken. Faste boards har sin store styrke hvis du ønsker at surfe på store bølger. Da dette er mindre  aktuelt i Danmark, er det endnu en årsag til vi foretrækker oppustelige boards.

Størrelsen på bordet du vælger afhænger af, hvad du skal bruge det til. Et bord mellem 10 og 11 fod fungerer rigtig godt som en allround “familie-board” og er boards, der dækker langt de flestes behov for et SUP-board. Har du været på SUP-kursus er det også ofte denne størrelse der anvendes i undervisningen. Eksplosionen i SUP-boarding popularitet har ført til at SUP-boards i dag kan købes mange steder i mange forskellige prisniveauer. Pris og kvalitet følges som regel ad, men den kraftige stigning i SUP-boards popularitet har bevirket, at nogle i dag opnår stordriftsfordele ved fremstillingen af SUP-boards. Derfor er det i dag muligt at købe virkelig gode og langtidsholdbare all-round boards til fornuftige priser. Der er dog stadig nogle generelle krav til et godt board og dets tilbehør, som ikke alle boards på markedet tilbyder i dag. Derfor anbefales det at handle i en fagbutik.

 

SUP-boarding er sjovt fordi:

 • Du får motionere hele kroppen
 • Kan dyrkes af alle aldersgrupper
 • Træner din balance
 • Du får masser af frisk luft
 • Kan dyrkes mange steder, i havet, på fjorden, i havnen, på åen, i søer etc.
 • Kan medbringes på ferier
 • Styrker helbredet og kan medvirke til vægttabVi ses på vandet.

 

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

Guide til AQUARIB gummibåde

AQUARIB gummibåde er inddelt i 3 forskellige serier, Adventure-serien, Sport-serien og Extreme-serien. Vi gennemgår først de 3 serier og efterfølgende giver vi gode råd omkring valg af gummibåd, hvor vi tager udgangspunkt i, hvad båden skal anvendes til.

Adventure Serien
Gummibåd uden køl med lamelbund. Denne type båd er den hurtigste at pakke ud og rulle sammen efter brug (Også kendt som “rulle-model” eller “roll-up”). Den flade bund gør den meget rolig og stabil på vandet. Denne bådtype er uden køl og kan derfor ikke anvendes til planende sejlads. En ideel båd til rolige ture på vandet.

Kort og godt   :            - den hurtigste model at pakke ind / ud 
                                      - den letteste model
                                      - lav pris - meget båd for pengene
                                      - denne model har ingen køl
                                      - modellen kan ikke plane, uanset motorstørrelse

 

Sport Serien
Gummibåde med oppustelig køl (V-bund) og oppustelig bund. Den oppustelige bund er stødabsorberende ved hurtig sejlads og behagelig at bruge med bare fødder. Denne type både planer let med mindre benzinmotorer. 

Kort og godt   :            - model med fast gulv og køl
                                      - alt skal blot pustes op - ingen samling eller løse dele 
                                      - planer med mindre benzinmotor
                                      - populær som slæbejolle
                            

Extreme Serien - med V-bund
Gummibåde med oppustelig køl (V-bund) og fast bund i aluminium eller plywood.. Bunden er fast hårdføre og stabile. Velegnet til proviant, hunde etc. Som i Sport-Serien planer denne bådtype let med mindre benzinmotorer.

Kort og godt   :            - model med fast gulv og køl
                                      - meget hårdfør bund
                                      - planer med mindre benzinmotor
                                      - populær til vandsport og fiskeri

 

 

 

 

 

 

Video AQUARIB Extreme 360 med 6 hk og 3 personer (1+2)

Hvad skal jeg vælge

Formålet med sejladsen bestemmer valget af den rigtige båd. 
Mere på vej...

 

Speedbådscertifikat

 

Som udgangspunkt skal du ikke have speedbådscertifikat til vores gummibåde. Såfremt du holder dig indenfor den max. angivelse af motorstørrelse i hk der er angivet for den enkelte model, skal du ikke have speedbådscertifikat til modellerne 200 - 230 - 250 - 275 - 315 og 360 cm. Modellen 380 cm kræver speedbådscertifikat hvis du sætter max. motorstørrelse på den. Selvom speedbådscertifikatet ofte ikke er påkrævet, kan det dog alligevel være en god idé at erhverve det, da planende gummibåde kan opnå en betydelig fart. I følge lovgivningen er speedbådscertifikat  påkrævet hvis fremdrivningseffekten i kW som minimum er lig med eller større end kvadratet på skroglængden plus 3.

Opbevaring / Vedligeholdelse
Vores gummibåde er udført i UV-bestandig PVC. Alligevel er solens stråler gummibådes største fjende. Nu anvender man jo helt gummibåde i godt vejr og det er de også lavet til. Men når du ikke anvender båden er det tilrådeligt at placere den i skyggen eller dække den til. 

Efter brug og ved nedpakning kan du med fordel gøre båden ren med varmt vand tilført almindelig opvaskemiddel. Sørg for båden er helt tør inden du pakker den i tasken, især hvis det er for længere opbevaring.

Generelt - Gælder alle AQUARIB gummibåde

-      alle gummibåde er udformet med glideskinner og letvægtssæde(r) i aluminium. Dette sikrer høj komfort uanset om det er for barn eller voksen, høj eller lav samt stærke sæder der ikke splintrer og er langtidsholdbare.

-      alle gummibåde er udformet enten en bred D-front eller en bred U-front. Dette gør bådene stabile på vandet og mere rummelige indeni.

-      alle gummibåde er udført med kraftig fenderliste, årelåse og motorbeslag i aluminium.

-      alle gummibåde leveres komplet med årer, opbevaringstaske, reparationssæt og fodpumpe – klar til brug.

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Joller  i aluminium er meget populære og de er efterhånden også kommet i et prisleje, hvor de fleste kan være med. Disse joller er udført i et materiale, der ikke blot er stærkere end traditionelle glasfiber joller, men stort set også vedligeholdelsesfrie. Vi har her listet de væsetligste fordele ved disse joller.

AQUARIB ALU-4000: Kraftig jolle i 2,0 mm marine grade aluminium. God plads til 5 personer (3+2).

Lette i vægt
Joller i aluminium er kendetegnet ved en lav egenvægt. Dette gør dem lettere at håndtere og samtidig også enklere at transportere. Vil du have motor på jollen kan du anvende mindre motorer end på eks. glasfiberjoller, da egenvægten på jollen ofte er en del lavere.

Stærkt materiale
Aluminium er et stærkere materiale end træ eller glasfiber samtidig med disse joller stort set er vedligeholdelsesfrie. Skulle uheldet være ude er de tilmed enklere at reparere på.

 

AQUARIB ALU-3000: Let jolle på kun 45 kg - let at håndtere alene både på strand og på evt. almindelig trailer. Til 2 personer (2).

Til både professionelle og private
Vores alujoller anvendes både af professionelle og private brugere. Deres robusthed gør at de anvendes af flere kommuner  til grøde-slåning og grenbeskæring langs vandkanter. De anvendes også til miljø- og vandundersøgelser i Danmark og Grønland ligesom de anvendes som følgebåde af de danske rolandshold.

Lang levetid
Det stærke materiale kombineret med lav vedligehold giver joller i alu lang levetid. Opbevares jollen udendørs i vinterperioden anbefaler vi den placeres med bunden i vejret og tildækkes med en presenning.

 

Alle AQUARIB alujoller er udført med skridsikker gulvbelægning, bærehåndtag og godkendt fastsvejset øje til fortøjning, såfremt jollen ønskes forsikret.

 

 


 

 

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

Sit on Top kajakker er et alsidigt og spændende alternativ til traditionelle kajakker, med mange åbenlyse fordele. En Sit on Top kajak har, modsat en traditionel kajak, et åbent “cockpit” hvilket gør dem let at komme af og på, og derved øger sikkerheden for brugeren. Med lidt øvelse kan du endda komme på kajakken i vandet, hvilket er en stor fordel for dykkere, undervandsjægere eller hvis kajakken anvendes til badeturen. Sit on Top kajakker er generelt meget stabile og der kræves derfor ikke nogen træning for at anvende dem. De er udført i en bred konstruktion der gør, at de ikke vælter/tipper - man sidder derfor trygt og godt og kan nyde turen. Eftersom sejleren sidder ovenpå kajakken, er træning til at komme ud af en kajak hvis den vælter ikke nødvendig. Sit on Top kajak er derfor et godt valg for nye sejlere. Som al sejlads er der nogle generelle sikkerhedsregler som altid bør følges. Du finder sikkerhedsreglerne længere nede på siden.

Video Sit on Top - 1 person

  

 • Fisketuren
 • Generel motion / friluftsliv
 • Nye sejlere
 • Undervandsjagt
 • Dykning
 • Jagt
 • Teambuilding / Undervisning

Sit on Top kajakker er generelt traditionelle kajakker overlegne når det kommer til sikkerhed, stabilitet og brugervenlighed, da de ikke kræver træning eller forudgående kendskab til anvendelse. En anden fordel ved Sit on Top kajakker er at de ofte er et billigere alternativ til traditionelle kajakker. Sit on Top kajakker er ikke sat i verden for at tilbagelægge lange distancer eller opnå høje hastigheder - de har derimod en stor fordel når det gælder en afslappende tur på vandet eller til at udforske søer og vandløb. Samtidig er komforten god og der er ofte god plads til oppakning/baggage.

Da Sit on Top kajakker er åbne kajakker er den individuelle tilpasning meget lav. En Sit on Top kajak kan typisk anvendes af alle i familien, uanset vægt og højde. En 1-personers Sit on Top kajak kan oftest sejles fra 10-12 års alderen og kan anvendes både til barn og voksen. Det er ofte angivet i den konkrete models beskrivelse, hvilken størrelse (højde/vægt/alder) producenten anbefaler kajakken til.

Video Sit on Top - 3 personer


 

Sit on Top kajakker kan transporteres på almindelige trailere eller tagbøjler på bilen. De er ofte meget slagfaste og holdbare, hvilket er med til at give dem en lang levetid. De er derfor også den rigtige løsning ved eks. udlejningssommerhuse, på campingpladser, til skolebrug, teambuilding, hvor sejlerne ofte er begyndere og et hårdt brug af kajakkerne må påregnes.

Vælg den rigtige model

For at vælge den rigtige model er det en god ide at overveje hvad dine behov og ønsker for sejladsen er. Overvej bl. a.

- Vil du sejle alene? Eller have hund, børn eller andre med?
- Har du brug for meget plads på kajakken, til fiskeri, dykning, UV-jagt?
- Vil du på flerdages ekspedition - har du brug for ekstra plads?

 

Skal jeg på kursus for at sejle Sit on Top kajak?
- Nej, Sit on Top kajakker er meget stabile og kræver ikke forudgående kendskab. Husk redningsvest og almindelige sikkerhedsforanstaltninger - se herunder.

Hvor skal jeg starte med at sejle?
- Start ud i stille vand og og roligt vejr. Når du bliver fortrolig med sejladsen kan du prøve kræfter med strømmen i åen eller bølger ved kysten.

Skal jeg medbringe noget på turen?
- At sejle kajak er god motion, så tag drikkevand og en snack med. Ekstra tøj og telefon i en vandtæt pose er også nyttigt.

Kan jeg sejle en 2-personers Sit on Top kajak alene?
- Ja, det kan oftest lade sig gøre. Se evt. videoen her.

Video Sit on Top 2+1 person - Sejlet af kun 1 person


 


 

Gode sikkerhedsråd sejlads i Sit on Top kajakker

 • Lær at styre kajakken så du kan styre uden om forhindringer og væk fra farer
 • Lær selvredning - sørg for at du kan komme op i kajakken igen i vandet
 • Bær altid redningsvest under sejlads
 • Skal du på længere tur så informer andre om hvortil og hvornår du er fremme
 • Medbring telefon/radio i vandtæt pose
 • Følg vejret - undgå overraskelser og vær rigtig påklædt
 • Overvurder ikke dig selv - husk eks. at vand nedkøler kroppen 25 gange hurtigere end luft
 • Følg lokale regler/anvisninger

 

 

Fiskekajakker Sit on Top er som navnet siger en kajak udstyret til fiskeri. Disse kajakker findes både som Sit on Top og Sit In kajakker. Sit on Top kajakken er dog den sikreste at anvende, da sejleren ikke kan blive” fanget” i den hvis den skulle vælte. Det er dog meget svært at vælte den i vandet, men skulle uheldet være ude er sejleren hurtigt fri af kajakken. Denne type kajak vil i dette tilfælde heller ikke blive fyldt med vand. Sit on Top modeller giver både en god komfort og et godt overblik over fiskeriet. Disse kajakker er ofte udstyret med stangholdere, mange rum til grej, mulighed for montering af ekkolod, gps etc.

Generelt om fiskekajakker:

Fremdrift
Paddle, pedaler eller el-motor. De fleste kajakker anvender almindelig paddle. Fremdrift med el-motor er på vej frem da man kan dække et større område og ikke mindst, at det giver mulighed for dørge/trollingfiskeri.

Sit on Top eller Sit In
De fleste fiskekajakker er Sit on Top modeller, som vi også anbefaler. Sikkerhed, overblik, god plads og armene helt fri af kajakken til fiskeriet er klare fordele.

Længde
Generelt er en længere kajak også hurtigere i vandet end en kortere kajak. Ofte er en længere kajak også smallere, hvilket betyder mindre plads og stabilitet.

Bredde
Brede kajakker er ofte mere stabile end smallere kajakker. Selve kajakkens udformning har dog også stor påvirkning på stabiliteten og farten i kajakken.

Komfort
På stabile fiskekajakker kan du stå op og fiske. Kan du variere din stilling på kajakken kan du være på vandet længere tid.